Quantcast
Channel: BIM Equity Blog » formgivning
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Hos BIG er også Grashopper og Rhino en del af BIM…

$
0
0

BIM handler om at kombinere 2D-tegninger, 3D-modeller, mængder, informationer og en masse viden i ét samlet workflow. Målet er at få en klart defineret arbejdsgang, hvor data ikke skal skabes på ny gang på gang, og hvor projektet ikke er spredt over en masse forskellige programmer. Samtidig skulle samme projekt-fil gerne kunne vandre fra de første skitser til drift og vedligehold, og opbygge mere og mere viden undervejs.

2015.09.23_Battersea_Grasshopper

Mange af de mest kreative arkitekter oplever dog, at deres behov for at skitsere og formgive frit, kan være en udfording i BIM og i særdeleshed i Revit. Modsat er det oplagt at projektere med BIM – og grænserne for hvor tidligt projektet skal være BIM, flyttes hele tiden til tidligere stadier.

Bruger man algoritmisk formgivning – oftest i Grashopper – hvor man “scripter” sig frem til projektets udformning, er kombinationen af Rhino og Grasshopper det stærkeste valg. – Men det er ikke det man forstår med BIM.

BIG har længe haft Rhino og til dels Grashopper som deres favorit-værktøj til skitsering og formgivning. De har derfor haft stor interesse i integrationen af disse værktøjer til BIM-projektet i ARCHICAD. BIG har været beta-testere af Rhino-integrationen, som blev lanceret med ARCHICAD 19 i sommers, hvor man kan overføre sine Rhino modeller mere intelligent til ARCHICAD, for fortsat projektering. Dette kan lade sig gøre med alle objekter fra Rhino, om de er modelleret direkte i Rhino eller skabt med Grashopper.

Næste skridt er at få et mere flydende workflow mellem ARCHICAD, Rhino og Grasshopper, hvor f.eks. en 2D-linie tegnes i ARCHICAD og med det samme kan aflæses i Rhino. Benytter man Grasshopper, har GRAPHISOFT udviklet et plugin, hvor BIM-objetker – f.eks. vægge, dæk og søjler – er byggeklodser til Grasshoppers scripts. Når man bygger sin model med disse objekter, ses de med det samme i Rhino og ARCHICAD. Så længe den dynamiske forbindelse – Grasshopper Connection – er tændt, er der fuld synkronisering mellem alle 3 programmer. Når man slukker forbindelsen, er objetkerne ganske almindelige vægge, dæk og søjler i ARCHICAD.Skærmbillede 2015-11-03 kl. 13.51.04

BIG har arbejdet med GRAPHISOFT og BIM Equity på denne dynamiske integration i længere tid på flere af deres projekter. Nu har GRAPHISOFT åbnet projektet som en “public beta”, hvor alle kan få lov til selv at være med til at teste.

Man skal lige være opmærksom på, at da Grasshopper kun fungerer til Windows er Grasshopper-integrationen til ARCHICAD også Windows-only. – Så må vi Mac-brugere nøjes med at glæde os over, at Rhino nu også er kommet i en Mac-version :-)

Skærmbillede 2015-11-03 kl. 13.51.18

Billederne hér er fra BIG tests. Øverst ses modellen i Rhino med scriptet i Grashopper. De nederste to billeder er fra ARCHICAD, hvor hele modellen fungerer som helt almindelige BIM-objekter, der genererer fine 2D-tegninger, 3D-modeller og mængder.

Vectorworks har lige lanceret Marionette, hvor de indbygger algoritmisk formgivning i deres CAD/BIM-system, ligesom Autodesk har lanceret Dynamo til Revit. Forskellen på GRAPHISOFTs tilgang til dette er, at de ser Grasshopper som den software, hvor metoden er skabt og som er førende på markedet. Frem for at lave en begrænset version inden i ARCHICAD, som brugerne dernæst skal lære hvordan virker, vil de hellere skabe en god forbindelse, der gør det muligt at arbejde som brugerne selv ønsker, uden at miste data eller viden mellem forskellige programmer. – Det er OpenBIM, når det er bedst…


Arkiveret under:Erfaringer, Nyheder, Software, Tip og Tricks Tagged: algoritmisk, archicad, arkitekter, BIG, BIM, BIM Equity, formgivning, graphisoft, Grasshopper, Grasshopper Connection, objekter, parametrisk, revit, Rhino, Rhino Connection, skitsering

Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Latest Images

Trending Articles


Nishizumi Maho (Girls und Panzer)


Akemi Homura & Kaname Madoka (Puella Magi Madoka Magica)


Tebreve med hæklede blomster


Flandre Scarlet (Touhou)


SKE48 – Pareo wa emerald – PV_HQ


Koshigaya Komari (Non Non Biyori)


Cat & Nazrin (Touhou)


Akaza Akari (Yuruyuri)


Kaname Madoka & Akemi Homura (Puella Magi Madoka Magica)


Hachikuji Mayoi (Bakemonogatari)